close menu

Welcome - Orthology - Main Component

Τρίτη, 31 Μάιος 2022 17:07

Malware: Τι Είναι και Πώς να Προστατευτείς

Μήπως ανοίξατε κάποιο email που σας ζητάει το password του i-bank σας; Μήπως ο αποστολέας σας προτρέπει να πατήσετε κάποιο link για να ξεμπλοκάρει ο λογαριασμός σας;  

 

Αν ναι, τότε σίγουρα έχετε έρθει σε επαφή με το Malware! Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να προστατευτείτε από αυτό. 

Το cybersecurity ήδη αποτελεί top priority στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε:

 • Τι είναι το Malware
 • Πώς λειτουργεί το Malware
 • 4 Είδη Malware που πρέπει να προσέχεις
 • Πώς να προστατευτείς από τα Malware

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσετε σε βάθος τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει το Malware στην επιχείρηση σας ώστε να προστατευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με το Malware.

Τι είναι Malware;

Malware ονομάζεται κάθε κακόβουλος κώδικας που έχει ως μοναδικό στόχο να προκαλέσει βλάβη στο χρήστη ή να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα.  

Λέξεις, όπως Trojans, Spyware και Bots, σίγουρα θα πρέπει να σας απασχολήσουν καθώς πρόκειται για τα πιο γνωστά Malwares που πλήττουν τον τομέα του business. 

Από το 1986, όπου εμφανίστηκε ο πρώτος virus για υπολογιστές, μέχρι σήμερα, τα Malwares εξελίσσονται όλο και περισσότερο. Αντιγράφουν με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια το ψηφιακό περιβάλλον εφαρμογών που σας ενδιαφέρουν και έτσι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα που αργότερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον σας. 

Η κλοπή στοιχείων της πιστωτικής κάρτας ή η μόλυνση ενός λογισμικού για προσωπικό όφελος, είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις προσβολής από Malware.

Τι μορφή, όμως, έχουν τα Malwares; 

Μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα; 

Η απάντηση είναι όχι. Τα Malwares έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές γι’ αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστούν. 

Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται με τη μορφή κακόβουλων διαφημίσεων, emails ή  ψεύτικων softwares.

Πώς λειτουργεί το Malware;

Τα Malwares ποντάρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην συμπεριφορά των χρηστών. Γι’ αυτό τα emails αποτελούν μέχρι σήμερα τον πιο εύκολο τρόπο εξαπάτησης. 

Ένα καλογραμμένο κείμενο εκ μέρους ενός αξιόπιστου φορέα είναι ικανό να πείσει τον χρήστη για τη γνησιότητα του. 

Με το που θα γίνει open ένα attached file ή click σε ένα ψεύτικο landing page, ο κακόβουλος κώδικας αποκτά την απαραίτητη πρόσβαση για να εκτελέσει τις ενέργειες που προκαλούν προβλήματα στο λογισμικό.

Μερικές από αυτές τις ενέργειες είναι:

Αποκλεισμός πρόσβασης σε αρχεία, η οποία αποκαθίσταται μόνο αν ο χρήστης πληρώσει ένα χρηματικό ποσό

 • Ραγδαία αύξηση αναδυόμενων διαφημίσεων
 • Μείωση της ταχύτητας λειτουργίας του υπολογιστή
 • Ανακατεύθυνση σε webpages άσχετες με εκείνες που πληκτρολόγησε ο χρήστης

Τα μη ενημερωμένα συστήματα και τα μέτρα ασφαλείας με μέτρια ή κακή απόδοση, δεν μπορούν να προστατέψουν το λογισμικό σας από τα Malwares. 

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα τους είναι πολύ γρήγορη και συνήθως βρίσκουν τρόπο να προσβάλλουν το λογισμικό. 

4 Είδη Malware που πρέπει να προσέχεις

Υπάρχουν 4 είδη Malwares που συγκεντρώνουν πολύ μεγάλα ποσοστά δράσης στον επιχειρηματικό χώρο. 

Για να καταλάβετε, όμως, πιο συγκεκριμένα, πώς συμπεριφέρονται, όταν προσβάλλουν ένα pc, πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Είδος #1: Ιοί

Οι ιοί κρύβονται συνήθως σε κάποιο αρχείο. Μόλις ο χρήστης το ανοίξει, ενεργοποιούνται και αρχίζουν να εκτελούν μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως καταστροφή ή διαγραφή αρχείων.

Είδος #2: Trojans

trojans είναι πιο ύπουλα από τους ιούς, καθώς μπορούν να αναπαραστήσουν  εφαρμογές που δείχνουν απολύτως νόμιμες και απολύτως ασφαλείς. 

Κάνοντας πιστή αντιγραφή ενός webpage, με κύρος και αξιοπιστία, ο χρήστης μπορεί να ξεγελαστεί και να κάνει download την εφαρμογή. Έτσι, εισέρχονται στο λογισμικό του υπολογιστή και έπειτα μπορούν να κλέψουν χρήσιμο προσωπικό υλικό ή να καταστρέψουν μέρη του συστήματος!

Είδος #3: Bots

Τα bots είναι ένα είδος λογισμικού που εκτελεί αυτοματοποιημένες ενέργειες. 

Αν ένα bot προσβάλλει έναν υπολογιστή, μπορεί να του δοθεί εντολή να διεκπεραιώσει κάποια κακόβουλη ενέργεια, παραδίδοντας έτσι τον έλεγχο σε κάποιον τρίτο. 

Σε αυτή την περίπτωση, δε τίθεται θέμα αλληλεπίδρασης μεταξύ του χρήστη και του bot. Δρα ερήμην του χρήστη και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Είδος #4: Spyware

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα tracking μιας συγκεκριμένης συσκευής, το οποίο “δίνει αναφορά” σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, τα webpages που επισκέφθηκε ή τους χρήστες με τους οποίους συνομίλησε μέσα από κάποια πλατφόρμα. 

Το Spyware ουσιαστικά κατασκοπεύει τις κινήσεις ενός χρήστη στο internet και τις μεταφέρει στον κάτοχό του. Μια ακόμη περίπτωση, όπου ο χρήστης μπορεί να μην έχει αντιληφθεί ότι διατρέχει κάποιον κίνδυνο. 

Τα Malwares, λοιπόν, είναι πράγματι επικίνδυνα για την ασφάλεια της επιχείρησής σας. Όσο, όμως, εξελίσσονται οι τρόποι που επιτίθενται στα business softwares, άλλο τόσο εξελίσσονται και τα tools που τα ανιχνεύουν έγκαιρα και τα εξολοθρεύουν αποτελεσματικά. 

Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλά εργαλεία και μέθοδοι που προσφέρουν ασφάλεια και αξιοπιστία ενάντια στη δράση των Malwares.

Πώς να προστατευτείτε από Malware

Ένας τρόπος να προστατευτείτε από τα Malwares είναι να αποκτήσετε μια πολύ καλή γνώση γύρω από το αντικείμενο. 

Πράγματι, μπορείτε να εκπαιδευτείτε από κάποιον ΙΤ expert και να μάθετε να τα αναγνωρίζετε πιο εύκολα ή να ενημερωθείτε για άμεσους και αποτελεσματικούς τρόπους δράσης, σε περίπτωση που μολυνθεί το σύστημά σας από κάποιο Malware.

Ωστόσο, αν είστε επιχειρηματίας, ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του business software σας είναι τα προϊόντα λογισμικού. 

Το GFI MailEssentials είναι μία λύση ασφάλειας και anti spam του email, η οποία διασφαλίζει ότι το δίκτυο σας θα παραμείνει ασφαλές από email-borne viruses και άλλες malware απειλές.

Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του GFI MailEssentials είναι:

 • Ισχυρή προστασία από spam
 • Έλεγχος ιών με πολλαπλές μηχανές σάρωσης
 • Προστασία ενάντια στο spyware
 • VIPRE Antivirus και BitDefender

H εγκατάσταση του είναι εύκολη και γρήγορη σε οποιοδήποτε λογισμικό. 

Ταυτόχρονα, παρέχεται εκπαίδευση από εμάς στο προσωπικό κάθε επιχείρησης ώστε να μάθει πώς ακριβώς λειτουργεί και ποιες είναι οι δυνατότητες του.

Με Λίγα Λόγια

Τα Malwares θα γίνουν ακόμη πιο επιθετικά τα επόμενα χρόνια, βρίσκοντας ακόμη πιο έξυπνους τρόπους για να εξαπατούν τους χρήστες. 

Είναι στο χέρι σας, όμως, να προστατευθείτε από μια τέτοια επίθεση και να αυξήσετε την αξιοπιστία της επιχείρησης σας. 

Το GFI MailEssentials είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ισχυρό όπλο ενάντια στις κυβερνοαπειλές.

Αν λοιπόν θέλετε να εξασφαλίστε ισχυρή προστασία απέναντι σε κάθε απειλή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας συμβουλεύσουμε!

Welcome - Orthology - Bottom info

-->

Δίπλα στον πελάτη

Η Orthology στοχεύει στην διασφάλιση της προστασίας και της διαθεσιμότητας των δεδομένων και των πληροφοριών κάθε επιχείρησης. 

Σήμερα όλοι μιλάμε για ασφάλεια, από διαδικτυακή ασφάλεια μέχρι ασφάλεια δεδομένων και τερματικών συσκευών.

phone

Καλέστε μας τώρα

210 60.80.091

ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Newsletter | Stay updated

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είστε ενήμεροι με τα νέα μας και τις νέες τεχνολογίες!
Έχω διαβάσει την πολιτική απορρήτου και δίνω τη συγκατάθεση μου
Please wait