Τα πράγματα όμως πολλές φορές είναι απλά, αν εξηγηθούν και με απλό τρόπο.

Αυτό ακριβώς θα κάνουμε στον σημερινό οδηγό, καθώς θα αναλύσουμε μια βασική έννοια, το IT.

Συγκεκριμένα, θα δούμε:

  • Τι είναι το IT
  • Γιατί είναι σημαντικό το IT
  • Τα είδη των υπηρεσιών IT

Ώστε να γίνει αντιληπτή η σημασία που έχει η έννοια αυτή για εταιρείες ανά τον κόσμο που θέλουν να συμβαδίζουν με τα δεδομένα,

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά.

Τι είναι το IT (Information Technology)

Το Information Technology ή αλλιώς IT όπως λέγεται πιο συχνά, είναι η χρήση υπολογιστών για να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να επεξεργαστούν διάφορες πληροφορίες και δεδομένα.

Πολλές εταιρείες μάλιστα έχουν δικό τους τμήμα IT, το οποίο ασχολείται με ολόκληρη την τεχνολογική υποδομή της εταιρείας.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως το τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για:

  • Εγκατάσταση και συντήρηση λογισμικών (Software)
  • Συντήρηση hardware και διόρθωση σφαλμάτων
  • Αναβάθμιση συστημάτων
  • Διαχείριση και συντήρηση δικτύων
  • Επίβλεψη όλων των συστημάτων

Καθώς και για την αποθήκευση των δεδομένων, αλλά και τη γενικότερη ασφάλεια των τεχνολογικών υποδομών.

Κάτι ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό, καθώς η προστασία από εξωτερικές απειλές μπορεί να κρατήσει πολύτιμα δεδομένα και συστήματα άθικτα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τόσες εταιρείες επενδύουν στην ασφάλεια IT.

Τώρα που είδαμε τι είναι το IT, ας δούμε πιο αναλυτικά γιατί είναι σημαντικό να επενδύσει σε αυτό κάθε εταιρεία.

Γιατί είναι σημαντικό το IT;

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν κάνει τη μετάβαση από τις χειρωνακτικές εργασίες στην αυτοματοποίηση διαφόρων διεργασιών που εξοικονομούν πόρους, όπως είναι χρήματα και εργατοώρες.

Άλλωστε, όλες οι ενδοεταιρικές επικοινωνίες γίνονται πλέον μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, κάτι που το τμήμα IT πρέπει να ελέγχει και να συντηρεί.

Επιπλέον, οι ανάγκες IT έχουν αυξηθεί δραματικά και με την ανάπτυξη της τηλεργασίας, καθώς οι εταιρείες πλέον βασίζονται ιδιαίτερα σε συσκευές, συστήματα αποθήκευσης δεδομένων και λογισμικά όπως:

Το Zoom για τηλεδιασκέψεις

Το TeamViewer για απομακρυσμένη συντήρηση και υποστήριξη

Το Devolutions RDM για ασφάλεια απομακρυσμένων συνδέσεων

Το N-Able Take Control για απομακρυσμένη πρόσβαση

Και πολλά ακόμα!

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τα remote περιβάλλοντα εργασίας έχουν και αυξημένο κίνδυνο από cyber attacks, επειδή οι endpoint συσκευές (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, servers, routers κτλ) τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς λόγω της χαμηλότερης προστασίας που έχουν.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το IT έχει – ή θα έπρεπε να έχει – μεγάλη σημασία για εταιρείες ανά τον κόσμο.

Φυσικά, ανάλογα με την φύση και το μέγεθος της κάθε εταιρείας οι ανάγκες IT αλλάζουν και για τον λόγο αυτό υπάρχουν και διαφορετικές υπηρεσίες IT που προσφέρονται.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Τα 5 είδη των υπηρεσιών IT

Όπως είναι λογικό, οι τεχνολογικές υποδομές μιας μικρής startup και μιας πολυεθνικής εταιρείας δεν είναι οι ίδιες.

Έτσι, πρέπει η κάθε μια να γνωρίζει ποια υπηρεσία χρειάζεται και πότε.

Υπηρεσία IT #1: Low-Level MSP

Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν συνεργασίες με εταιρείες που τους εγκαθιστούν διάφορα χρήσιμα λογισμικά, αλλά τους προσφέρουν και συνεχή υποστήριξη και παρακολούθηση των συστημάτων τους.

Τέτοιες εταιρείες ονομάζονται Managed Services Providers (MSPs) και αν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες τεχνολογικές απαιτήσεις, τότε μιλάμε για low-level MSPs.

Υπηρεσία IT #2: Mid-Level MSP

Σε περίπτωση που μια εταιρεία έχει περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με πριν, τότε θα πρέπει να σκεφτεί τη περίπτωση των mid-level MSPs.

Πέρα από την εγκατάσταση συστημάτων και τη συνεχή υποστήριξη, τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν και κάτι παραπάνω, όπως άμεση δράση σε περίπτωση απειλής του συστήματος και αναβάθμιση των λογισμικών.

Υπηρεσία IT #3: High-Level MSP

Για υψηλές απαιτήσεις (πχ πολυεθνικές εταιρείες) χρειάζονται οι high-level MSPs.

Πέραν των προηγούμενων προσφέρεται υποστήριξη δικτύου, ανάλυση δεδομένων και υποστήριξη στις επικοινωνίες.

Μάλιστα, αν χρειαστεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα αναλυτικό πλάνο με τάσεις στον κλάδο του IT που μπορεί η εταιρεία να αξιοποιήσει.

Καθιστώντας κατανοητό πως οι εταιρείες MSP παίζουν ζωτικό ρόλο στο κομμάτι του IT μιας επιχείρησης, οποιουδήποτε μεγέθους.

Υπηρεσία IT #4: On-Demand IT

Μια εναλλακτική των MSPs είναι η παροχή υπηρεσιών on-demand.

Δηλαδή, αντί μια εταιρεία να πληρώνει σε μηνιαία βάση μια άλλη που θα την υποστηρίζει όσον αφορά το IT, μπορεί να πληρώνει για κάθε project ξεχωριστά όταν προκύπτει η ανάγκη.

Για παράδειγμα, αν η εταιρεία Χ θέλει να επενδύσει στο IT security και να δώσει έμφαση στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, μπορεί να προβεί σε μια λύση όπως είναι το N-Able Backup.

Αν όμως δεν γνωρίζει πώς να το εγκαταστήσει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό της ως προς τη χρήση του, τότε ένας εξωτερικός συνεργάτης όπως η Orthology μπορεί να δώσει τη λύση! 

Υπηρεσία IT #5: Help Desk

Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στους υπαλλήλους να ζητήσουν βοήθεια για οποιοδήποτε πρόβλημα IT αντιμετωπίζουν, είτε είναι ζήτημα software είτε hardware.

Ειδικότερα όταν δεν υπάρχει τμήμα IT ενδοεταιρικά, είναι πολύ βοηθητικό το help desk να ανατεθεί σε μια εξωτερική εταιρεία που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο.

Κλείνοντας, αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές υπηρεσίες IT, αυτές είναι οι 5 βασικότερες που μια επιχείρηση πρέπει να γνωρίζει.

Ας συνοψίσουμε.

Με λίγα λόγια

Είδαμε λοιπόν τι είναι το IT, γιατί είναι σημαντικό καθώς και τις βασικές υπηρεσίες του.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η επένδυση στην ανάπτυξη και συντήρηση της τεχνολογικής σας υποδομής είναι πολύ σημαντική, για αυτό άλλωστε προσφέρουμε μια πληθώρα λύσεων εδώ στην Orthology.

Επομένως, αν θέλετε να αναβαθμίσετε τεχνολογικά της επιχείρησή σας μέσω ενός έμπιστου συνεργάτη, επικοινωνήστε μαζί μας και θα έρθουμε σε επαφή άμεσα!